top of page

Begeleide intervisie

Omdat professionele ontwikkeling een serieuze zaak is.

Inleiding

Als professional in de zorg of hulpverlening is het belangrijk om je kennis en vaardigheden op peil te houden en je te blijven ontwikkelen. Maar scholing alleen is niet voldoende. Om je cliënten zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, is het belangrijk dat jouw kennis en vaardigheden geïntegreerd zijn in je persoonlijkheid. Deze integratie is het terrein van supervisie en intervisie.

Intervisie

Reflecteren, het proces dat tot integratie leidt, lijkt eenvoudig, maar is het niet. Veel intervisiegroepen komen vaak niet verder dan het bespreken van casuïstiek. Er is dan onvoldoende sprake van reflectie op diverse dimensies van het zelf, onvoldoende bewustwording van tegenoverdracht en er wordt te weing stilgestaan bij beroepsethische aspecten. Het levert intervisiebijeenkomsten op die een onbevredigd gevoel achterlaten. Misschien herken je dit gevoel wel. Vaak is de oorzaak een verkeerde intervisiemethode. Veel intervisiegroepen gebruiken de incidentmethode, maar deze beperkt zich tot de cognitieve dimensie. Hetzelfde geldt voor andere methodes zoals de roddelmethode. Deze methodes leiden niet tot een bevredigend resultaat: integratie van kennis, vaardigheden in de persoon van de hulpverlener.

Het Ervaringsgerichte intervisiemodel is het betere werkmodel voor intervisies.

Het Ervaringsgerichte Intervisiemodel

Goede reflectie begint met een goede methodiek. Het Ervaringsgerichte intervisiemodel (EIM) helpt je om op alle niveau's van je vak te reflecteren. Het leren van EIM vindt plaats in een training van 6 bijeenkomsten. De training wordt uitgevoerd tijdens reguliere intervisiebijeenkomsten. Er hoeft geen aparte bijeenkomst afgesproken te worden. Tijdens de training komt het volgende aan de orde:

  • introductie van het EIM;

  • oefenen met het EIM;

  • wijze van nabespreken van het EIM;

  • reflecteren op drie niveau's.

Praktische informatie

  • Per traject zijn er 6 bijeenkomsten à 2 uur.

  • 8 tot 12 mensen per groep.

  • Bij meerdere teams kan een gezamenlijke introductie en afsluiting plaatsvinden (meerprijs).

  • De cursus is geschikt voor zowel beginnende als ervaren professionals.

  • Geschikt voor SKJ registratie.

Vraag nu een offerte aan

bottom of page