top of page

Emotionally Focused Therapy (EFT)

Inleiding

EFT staat voor Emotionally Focused Therapy en is een effectieve methode om problemen in de partnerrelatie op te lossen . Met behulp van EFT worden cliënten geholpen om:

  • hun eigen behoeften te begrijpen en deze te uiten.

  • reacties van hun partner te begrijpen.

  • hun onderlinge communicatiepatronen te begrijpen en te verbeteren.

 

Achtergrond van EFT

EFT is een vorm van relatietherapie, ontwikkeld door dr. Sue Johnson in Canada. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar echtparen en heeft gezocht naar een effectieve manier om de verbinding te herstellen of te verbeteren. Zij heeft die inzichten bijeen gebracht. Inmiddels is EFT de best onderzochte relatietherapie en bewezen effectief. De basis is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van een partner of een geliefde kunnen we meer aan! In een relatie lopen de (negatieve) emoties vaak hoog op. Dat is lastig, maar ook begrijpelijk want de ander is zo belangrijk dat je die niet kwijt wilt raken. In EFT gebruiken we de emoties als ingang om elkaar te begrijpen. Onder de boosheid zit vaak veel pijn. Pas als je kunt zeggen wat jou pijn doet of waar je behoeften liggen kan de ander iets voor je betekenen. De ander kan troost geven, steun of geruststelling, maar dat kan pas als je niet alleen maar boos bent, maar juist je kwetsbare gevoelens durft te tonen.

 

Onderzoek EFT

In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van EFT. Het onderzoek naar EFT heeft in algemene zin het volgende aangetoond:

  1. Ten eerste heeft het een sterk positief effect op de verbondenheid in een partnerrelatie.

  2. Ten tweede verbetert het bij stellen hun intimiteit, het onderlinge vertrouwen, kunnen kwetsuren gemakkelijker vergeven worden en biedt het weerstand tegen depressies.

  3. EFT werkt even goed of beter dan andere relatie behandelmethodes. Dit blijkt uit hogere effectsizes in meta-analyses dan andere methodes. Het effectsize van EFT is 1.34 en dat is gemiddeld tot hoog voor een werkzame psychotherapie.

  4. Er is veel kennis over hoe relaties in elkaar zitten. De basisaannames van het EFT-model komen overeen met deze kennis over partnerrelaties.

  5. De resultaten van EFT lijken stabiel te zijn. Eerdere studies laten zien dat er daarna heel weinig terugval is.

  6. Als laatste, EFT is effectief bij diverse paren, ook als één van beide lijdt onder psychische of lichamelijke klachten.

 

Wat doe ik als EFT therapeut?

In de therapie verhelder ik de negatieve interactiepatronen die zijn ontstaan in je relatie. Sue noemt dat wel de ‘dans’ waardoor je wordt meegesleept. Dit negatieve patroon is het probleem geworden in je relatie. Een EFT therapeut begint met het ontrafelen van dit patroon en van ieders aandeel in die ‘dans’. We kijken naar de logica in jullie stappen en zoeken naar de uitweg: de ‘dans’ is de gezamenlijke vijand, en niet je partner. Als je dat kunt zien dan ontstaat er ruimte voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar. Je ziet beter wat je zelf doet waarmee je je partner ongewild pijn doet, en je partner begint dat ook van zichzelf te zien. De sfeer tussen jullie verandert waardoor er meer ruimte komt voor zachtheid en verbinding.

EFT relatietherapie “Hou-me-vast” boek
bottom of page