top of page

Over mij

Opleidingen

Peter Vergeer is in Utrecht relatietherapeut en supervisor.

Na mijn opleiding tot maatschappelijk werker in Culemborg (tegenwoordig de Hogeschool Utrecht) heb ik mijn vervolgopleiding tot Gezinsgestaltopleiding aan het Kemplerinstituut Nederland gedaan. Dit is een opleiding die opleidt tot systeemtherapeut. Op basis hiervan heb ik in 2010 gekozen om te specialiseren in relatietherapie.

In de jaren daarna heb ik verschillende vervolgtrainingen gevolgd. De belangrijkste is de training tot Emotionally Focused Therapeut (zie hier voor meer info over EFT). Maar elke relatie kent ook individuele processen. Om deze processen methodisch te kunnen begeleiden heb ik de training Acceptance and Commitment Therapy gedaan. Als relatietherapeut krijg ik veel te maken met partners die een affaire hebben gehad. Dit is voor de andere partner traumatiserend. In de behandeling is daar veel oog voor, maar soms werken de gesprekken onvoldoende helend. Om die reden heb ik de training tot EMDR-therapeut gevolgd. 

Werkervaring

Al vanaf 1991 ben ik werkzaam in de hulpverlening. Mijn sporen heb ik vooral verdiend in de jeugdhulpverlening, waar ik bij verschillende instanties heb gewerkt (oa Bureau Jeugdzorg). Maar ook heb ik uitstapjes gemaakt als bedrijfsmaatschappelijk werker bij Ministerie van Defensie en het Algemeen Maatschappelijk Werk in Mijdrecht. De laatste tien jaar in loondienst ben ik werkzaam geweest als teamcoördinator bij een pleegzorginstantie. 

 

Mijn therapiepraktijk ben ik gestart in 2011. Tot en met 2017 heb ik dit gecombineerd met een andere baan. De laatste jaren ben ik fulltime in mijn praktijk bezig.

 

Inmiddels geef ik naast relatietherapie ook supervisie en trainingen in relatiecoaching. Ik vind het belangrijk dat jonge mensen ook het vak van relatietherapeut leren. Door het aanbieden van training hierin, breng ik het vak langzamerhand over. 

Praktijk Peter-8.jpg

Kenmerken van mijn stijl van werken

Cliënten geven aan dat zij mij ervaren als een rustig iemand. Ik ben begripvol en empathisch. Dit mag je trouwens van iedere therapeut verwachten. Maar ik durf ook de vragen te stellen die partners niet zo makkelijk aan elkaar stellen en zijn daardoor de gesprekken in mijn praktijkkamer altijd zinvol. En waar nodig is, ben ik directief, maar nooit bot.

Mijn vak is niet zweverig. Alle processen die zich in de relatie afspelen zijn goed uit te leggen. Ook dat kenmerkt mij: met beide benen op de grond, to-the-point en concreet, waarin toch veel aandacht is voor de emotionele kant van de relatie.

Omdat ik de hele week bezig ben met relatieproblemen vind ik het ook belangrijk dat er enige luchtigheid in mijn spreekkamer aanwezig is. Ik zorg om die reden dat er naast alle problemen en emoties die dit met zich meebrengt, ook ruimte is om te lachen.

bottom of page