Maak kennis met Peter Vergeer​

Wie ik ben

Peter Vergeer is therapeut, supervisor en teamcoach

Zoals hierboven staat is mijn naam Peter Vergeer en voor mij is het belangrijk dat je weet wie ik ben. Op deze pagina stel ik mij daarom voor aan je. Mocht je niettemin toch meer willen weten, schroom niet om contact met mij op te nemen.

Persoonlijke achtergrond

In 1965 ben ik geboren in een klein ziekenhuisje in Oudewater. Mijn jeugd heb ik in Montfoort doorgebracht. Het gezin was een traditionele arbeidsgezin: hard werkende vader, zorgende moeder. Met mijn twee zussen en één tweelingbroer deelden we een klein huisje. Terugkijkend kan ik niet anders zeggen dat het een onbezorgde tijd is geweest.

Vanaf mijn 21e jaar ben ik in Utrecht komen wonen. Ik kwam in een studentenhuis terecht waar ik acht jaar gewoond heb. Persoonlijk heb ik dit één van mijn mooiste periode gevonden.

Op dit moment woon ik fijn met mijn vriendin, Marinke, samen. Aan huis heb ik ook mijn praktijkruimte.

Mijn opleidingen

Studeren heb ik altijd leuk gevonden. Ik zal kort mijn belangrijkste studies en cursussen opsommen zodat je een beeld heb waar mijn kennis en vaardigheden op gestoeld zijn.

Mijn opleidingen en cursussen heb ik doelgericht bij elkaar gezocht. Ze zijn zowel gericht op alle processen die tussen mensen plaatsvinden (dit zijn de opleidingen Gezinsgestalttherapie en EFT) en gericht op de processen die binnen iemand plaatsvinden (bijv ACT en supervisie). Door deze brede opleiding kan ik voor elke cliënt maatwerk leveren.

> Maatschappelijk werk

Aan de, toendertijd de Hogeschool Agogische Opleidingen geheette, tegenwoordig onderdeel van de Hogeschool Utrecht, ben ik opgeleid tot maatschappelijk werker. Na mijn studie ben ik direct begonnen in de jeugdzorg.

> Gezinsgestalttherapeut

In 2004 ben ik afgestudeerd als Gezinsgestalttherapeut aan het Kemplerinstituut. Dit is een systemische opleiding. 

Vanuit de systeemtheorie plaats je de problemen die individuen hebben in een relationele context. Je kijkt hoe belangrijke personen in het leven invloed hebben op het ontstaan en in standhouden van deze individuele problemen. 

De Gestalttheorie gaat over contact maken. Hoe maken mensen contact met elkaar en op welke manier vormt dit het individu.

Uit de Gestalttheorie komt het begrip dat het geheel meer is dan de som der delen. In de afbeelding is dit goed te zien. Drie cirkels. Zie je het vierde figuur?.
> Emotionally Focused Therapy

In 2014 – 2015 heb ik mijn certificaten voor Emotionally Focused Therapy (EFT) behaald. Dit is een therapievorm die specifiek voor partnerrelaties bedoeld is. Deze methodiek laat in onderzoeken uitstekende resultaten zien.

> Acceptance and Commitment Therapy

In 2017 – 2018 heb ik de certificaten Acceptance and Commitment Therapy (ACT) behaald. Dit is een therapievorm die het individu helpt om eigen problemen te hanteren. Het doel is niet om de problemen, die vaak al jaren bestaan, weg te krijgen, maar er zo mee leren om te gaan dat deze geen of minder last in iemands leven geeft.

> Supervisie

In 2019 heb ik mijn diploma bij de Hogeschool Utrecht voor supervisor behaald. Hiermee ben ik geregistreerd LVSC-supervisor.

> Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Nooit uitgeleerd heb ik in 2021 mijn certificaat voor EMDR behaald. Traumahulpverlening heb ik altijd boeiend gevonden en dan kan EMDR niet ontbreken. Wil je meer over traumahulp weten zoals ik hem geef, klik dan hier.

> Mindfulness

Ik ben nooit uitgeleerd. Op dit moment ben ik bezig met een cursus Mindfulness. Mindfulness maakt al onderdeel uit van mijn behandeling en ik zie hiervan de kracht en het goede wat het individuen brengt.

Reviews

Wat supervisanten en coachees over mij zeggen

Machteld:
“Fijn te merken dat ik heel onvoorwaardelijk iedere keer opnieuw die aandacht van jou als supervisor kon krijgen voor wat en hoe dingen mij bezig hielden. Dit heeft heel veilig gevoeld.”

Petra
“Peters aanpak was voor mij zacht, mild, ondersteunend, helpend, vragend, zoekend.”

Frank
“Ik heb Peter ervaren als een open-, eerlijke- en betrokken supervisor die goed luistert en een veilige sfeer kan creëren waarbinnen een gedegen leerproces tot stand gebracht kan worden. Tevens dank voor de humorvolle momenten, evenals de kritische bespiegelingen en waardevolle inzichten die je ons hebt meegegeven.”

Aniek
“Peter is rustig en gaf ons ook vaak de mogelijkheid om eerst zelf tot een idee te komen en elkaar daarbij te helpen. “

“Zijn aanvullingen/analyses van dat wat er speelde waren verhelderend en gaven nieuwe inzichten. “

Petra
“Peter biedt ons team intervisie op een manier waarop wij dat graag wilden, onderzoekend maar ook uitdagend en confronterend. Dit alles binnen een prettige en veilige sfeer.”

Daniëlle
“De coaching van Peter werkt heel prettig. Door zijn kalme en rustige houding creëert hij een fijne sfeer. Hij luistert goed en kan helder en scherp analyseren en is betrokken. Zijn aanpak werk inzicht gevend en maakt ruimte om goed te kunnen reflecteren. Kortom een fijne coach en zeker een aanrader!”


Sarah
“Op mijn werk als gezinscoach krijgen we begeleiding bij intervisie van Peter. Hij is een hele fijne man. Rustig, doortastend en ervaren. De afgelopen tijd heb ik geleerd hoe je op een respectvolle en gelijkwaardige manier toch moeilijke zaken bespreekbaar kan maken.”