Peter Vergeer
Deel 3 - Je relatie effectief onderhouden met deze 5 tips
Bijgewerkt op: 31 mei 2022
Een relatie onderhouden is niet makkelijk. In deel 1 en deel 2 van deze reeks heb je kunnen lezen hoe een gezonde relatie eruit ziet en welke problemen je kan tegenkomen. Hier leg ik uit wat je kan doen om je relatie goed te houden.

Tip 1: Begin een gesprek
Een gesprek kan overal plaatsvinden.
Een gesprek kan overal plaatsvinden. Jullie hoeven niet per se tegenover elkaar aan de keukentafel of op de bank te gaan zitten. Dat mag natuurlijk wel als je dit prettig vindt. Als je het echter fijner vindt om een stuk te wandelen, ga er op uit. Al lopend krijg je de mooiste gesprekken. Maar ook in de auto kan je een goed gesprek voeren, hoewel dit voor de bestuurder toch lastig wordt, omdat deze ook zijn aandacht op de weg moet houden.
Als je verwacht dat het gesprek heel emotioneel wordt, bedenk dan waar je wilt zijn.
Een gesprek heeft rust nodig
Een gesprek heeft rust nodig. Een omgeving waar kinderen spelen of jouw aandacht vragen, is geen fijne omgeving om een goed gesprek te voeren. Je moet je aandacht teveel verdelen. Hetzelfde geldt als op je smartphone voortdurend berichtjes binnenkomen. Ook dan wordt je aandacht afgeleid. Zorg er dus voor dat er rust is. Smartphones en televisie uit en de kinderen op bed.
Een gesprek heeft aandacht nodig
Zoals hierboven al duidelijk wordt, heeft een gesprek aandacht nodig. In een rustige omgeving kan je het gesprek aandacht geven, maar je raakt je aandacht ook kwijt als het gesprek te lang duurt. Laat een gesprek niet langer dan een uur duren. Dat zou lang genoeg moeten zijn om ieders perspectief te horen. Mocht je toch meer tijd nodig hebben, vraag je af of je het gesprek wilt verlengen of dat je liever het gesprek doorschuift naar een ander moment.
Tip 2: Je partner is niet je vijand
Soms lijkt het, als je de gesprekken tussen stellen volgt, of zij elkaar vijand zijn. Er worden verwijten gemaakt of de reacties zijn defensief. Bedenk dat je partner net zo hard bezig is om iets van de relatie te maken en dat hij/zij net zo onmachtig is als jijzelf bent.
Misschien lijkt het alsof je partner al afgehaakt is en de relatie niet meer wilt. Mijn ervaring is dat de belangrijkste reden hiervoor is dat hij/zij niet meer weet wat te doen. Help je partner er achter te komen wat hij/zij nodig heeft om weer te kunnen aanhaken.
Tip 3: Luisteren, luisteren, luisteren
Focus op de behoefte(n) van je partner
Zoals in deel 1 is uitgelegd, gaat het in een relatie om elkaars behoefte(n) te zien. Focus daarop. Als je in gesprek met je partner bent, vraag jezelf voortdurend af of je een behoefte hoort of niet.
Luisteren is vragen stellen
Goed luisteren betekent dat je vragen gaat stellen. Het is niet dat je de hele tijd je mond houdt. Luisteren is een activiteit.
Luisteren is nieuwsgierig zijn
Je hebt een nieuwsgierige houding nodig om goed te kunnen luisteren. Een bereidheid om er achter te komen wat je partner te zeggen heeft. Dit betekent dat als je deze nieuwsgierige houding niet kan opbrengen, je dit aangeeft en voorstelt om het gesprek op een ander moment voort te zetten.
Oprecht nieuwsgierig zijn, kunnen we niet altijd opbrengen. Bijvoorbeeld omdat we boos of geïrriteerd zijn. Onderbreek dan het gesprek en geef aan dat je even tijd nodig hebt om weer kalm te worden.
Vertel je partner wat je gehoord hebt
Actief luisteren is ook je partner teruggeven wat je gehoord hebt. Gebruik hiervoor je eigen woorden. “Als ik je goed begrijp, voel je je ellendig omdat … .” Doordat je eigen woorden gebruikt om te verwoorden wat je hebt gehoord, voelt je partner zich begrepen en gezien. Deze erkenning geven is één van de beste manieren om je relatie sterker te maken.
Draai de rollen om!
Besef dat er altijd twee verhalen zijn. Jouw verhaal en dat van je partner. Deze twee verhalen moeten beide aandacht krijgen. Dus als jij geluisterd heb naar je partner en hij/zij voelt zich door je gehoord, vraag of hij/zij daarna naar jouw verhaal wilt luisteren.
Tip 4: zorg dat je een vriendschapsband krijgt
Het krijgen van een vriendschapsband met je partner is essentieel om een goede relatie op te bouwen. In zijn boek “De zeven pijlers van een goede relatie” maakt Gottman dit duidelijk. Het hebben van een vriendschapsband is onderdeel van de intimiteit die je met je partner hebt. Waarom is dit nu zo belangrijk?