top of page
  • Foto van schrijverPeter Vergeer

Deel 3 - Je relatie effectief onderhouden met deze 5 tips

Bijgewerkt op: 31 mei 2022

Een relatie onderhouden is niet makkelijk. In deel 1 en deel 2 van deze reeks heb je kunnen lezen hoe een gezonde relatie eruit ziet en welke problemen je kan tegenkomen. Hier leg ik uit wat je kan doen om je relatie goed te houden.

5 tips om een goede relatie te onderhouden
5 tips om een goede relatie te onderhouden

Tip 1: Begin een gesprek

Een gesprek kan overal plaatsvinden.

Een gesprek kan overal plaatsvinden. Jullie hoeven niet per se tegenover elkaar aan de keukentafel of op de bank te gaan zitten. Dat mag natuurlijk wel als je dit prettig vindt. Als je het echter fijner vindt om een stuk te wandelen, ga er op uit. Al lopend krijg je de mooiste gesprekken. Maar ook in de auto kan je een goed gesprek voeren, hoewel dit voor de bestuurder toch lastig wordt, omdat deze ook zijn aandacht op de weg moet houden.

Als je verwacht dat het gesprek heel emotioneel wordt, bedenk dan waar je wilt zijn.


Een gesprek heeft rust nodig

Een gesprek heeft rust nodig. Een omgeving waar kinderen spelen of jouw aandacht vragen, is geen fijne omgeving om een goed gesprek te voeren. Je moet je aandacht teveel verdelen. Hetzelfde geldt als op je smartphone voortdurend berichtjes binnenkomen. Ook dan wordt je aandacht afgeleid. Zorg er dus voor dat er rust is. Smartphones en televisie uit en de kinderen op bed.


Een gesprek heeft aandacht nodig

Zoals hierboven al duidelijk wordt, heeft een gesprek aandacht nodig. In een rustige omgeving kan je het gesprek aandacht geven, maar je raakt je aandacht ook kwijt als het gesprek te lang duurt. Laat een gesprek niet langer dan een uur duren. Dat zou lang genoeg moeten zijn om ieders perspectief te horen. Mocht je toch meer tijd nodig hebben, vraag je af of je het gesprek wilt verlengen of dat je liever het gesprek doorschuift naar een ander moment.


Tip 2: Je partner is niet je vijand

Soms lijkt het, als je de gesprekken tussen stellen volgt, of zij elkaar vijand zijn. Er worden verwijten gemaakt of de reacties zijn defensief. Bedenk dat je partner net zo hard bezig is om iets van de relatie te maken en dat hij/zij net zo onmachtig is als jijzelf bent.

Misschien lijkt het alsof je partner al afgehaakt is en de relatie niet meer wilt. Mijn ervaring is dat de belangrijkste reden hiervoor is dat hij/zij niet meer weet wat te doen. Help je partner er achter te komen wat hij/zij nodig heeft om weer te kunnen aanhaken.


Tip 3: Luisteren, luisteren, luisteren

Focus op de behoefte(n) van je partner

Zoals in deel 1 is uitgelegd, gaat het in een relatie om elkaars behoefte(n) te zien. Focus daarop. Als je in gesprek met je partner bent, vraag jezelf voortdurend af of je een behoefte hoort of niet.


Luisteren is vragen stellen

Goed luisteren betekent dat je vragen gaat stellen. Het is niet dat je de hele tijd je mond houdt. Luisteren is een activiteit.Luisteren is nieuwsgierig zijn

Je hebt een nieuwsgierige houding nodig om goed te kunnen luisteren. Een bereidheid om er achter te komen wat je partner te zeggen heeft. Dit betekent dat als je deze nieuwsgierige houding niet kan opbrengen, je dit aangeeft en voorstelt om het gesprek op een ander moment voort te zetten.

Oprecht nieuwsgierig zijn, kunnen we niet altijd opbrengen. Bijvoorbeeld omdat we boos of geïrriteerd zijn. Onderbreek dan het gesprek en geef aan dat je even tijd nodig hebt om weer kalm te worden.


Vertel je partner wat je gehoord hebt

Actief luisteren is ook je partner teruggeven wat je gehoord hebt. Gebruik hiervoor je eigen woorden. “Als ik je goed begrijp, voel je je ellendig omdat … .” Doordat je eigen woorden gebruikt om te verwoorden wat je hebt gehoord, voelt je partner zich begrepen en gezien. Deze erkenning geven is één van de beste manieren om je relatie sterker te maken.


Draai de rollen om!

Besef dat er altijd twee verhalen zijn. Jouw verhaal en dat van je partner. Deze twee verhalen moeten beide aandacht krijgen. Dus als jij geluisterd heb naar je partner en hij/zij voelt zich door je gehoord, vraag of hij/zij daarna naar jouw verhaal wilt luisteren.


Tip 4: zorg dat je een vriendschapsband krijgt

Het krijgen van een vriendschapsband met je partner is essentieel om een goede relatie op te bouwen. In zijn boek “De zeven pijlers van een goede relatie” maakt Gottman dit duidelijk. Het hebben van een vriendschapsband is onderdeel van de intimiteit die je met je partner hebt. Waarom is dit nu zo belangrijk?Er zullen altijd ruzies zijn

Er zullen altijd ruzies zijn, dat hoort gewoon bij een relatie. Het kan over het uitruimen van de vaatwasmachine gaan of weer niet op tijd thuis zijn voor het eten. En sommige van deze problemen zijn onoplosbaar en zullen altijd bestaan. Gottman beweert dat je geen energie moet steken om dit soort conflicten op te lossen. Als je een goede vriendschap met je partner hebt, kan je relatie tegen een stootje. Het heeft daarom meer zin om in deze vriendschap te investeren dan proberen om issues op te lossen die er altijd zullen zijn.


Kom zelf met initiatieven

In mijn praktijk kom ik toch met enige regelmaat stellen tegen die op elkaar zitten te wachten als het gaat om leuke dingen doen. Het gevolg is dat er niets gebeurd of dat, over het uitblijven van initiatieven aan de kant van je partner, ergernis ontstaat. Dat is jammer. Wacht niet totdat je partner in actie komt, maar doe zelf voorstellen om iets leuks te doen.


Verschillende interesses

Het komt regelmatig voor dat jij en je partner niet dezelfde interesses hebben. Dat hoeft voor de relatie geen struikelblok te zijn. Organiseer uitstapjes voor elkaar en laat je meeslepen naar een activiteit die je zelf niet uitgekozen zou hebben. Dit vraag soms dat je uit je comfortzone komt. Maar het is leuk om eens iets totaal nieuws mee te maken. En juist die nieuwe dingen kunnen voor de relatie verrassend goed uitpakken.


Tip 5: accepteer je partner zoals hij/zij is

Het accepteren van je partner zoals hij of zij is, is een sterke beschermer voor je relatie. In het begin van de relatie vinden we onze partner op allerlei eigenschappen aantrekkelijk. Je ergert je aan je vriendin, omdat zij zo’n rommelkont is, terwijl je eerst zo leuk vond dat zij het huishouden niet zo serieus nam. Kortom, onze kijk op onze partner verandert door de tijd. En daarom is het goed om af en toe opnieuw stil te staan hoe je naar je partner kijk en als ware haar of hem gaat herwaarderen.

32 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page