Peter Vergeer
Deze 7 criteria heb je nodig voor het zoeken van een goede relatietherapeut
Bijgewerkt op: 1 sep. 2022
door: Peter Vergeer

Het zoeken van een goede relatietherapeut is niet makkelijk. Google maar eens op ‘relatietherapeut’. Het lijkt er op dat elke therapeut zich met relatieproblemen bezighoudt. Hoe scheidt je nu het kaf van het koren? Je wilt immers dat jouw persoonlijke verhaal in goede handen komt. En relatietherapie is een specialistisch vakgebied wat niet zomaar door elke therapeut gegeven kan worden. Waar dien je nu op te letten bij het zoeken van een goede relatietherapeut? Daar gaat dit artikel over.
Er zijn zeven aspecten die bij het zoeken naar een goede relatietherapeut van belang zijn. Bij elk aspect geef ik er een korte toelichting bij.
1. Opleiding
Een goede relatietherapeut heeft de juiste opleiding. Dit begint met een vierjarige basisopleiding. Dit kan Social Work of psychologie zijn. Na een basisopleiding is het volgen van een vervolgopleiding noodzakelijk. Dit kan bijvoorbeeld een GZ-opleiding voor psychologen of een Gestaltopleiding zijn. Er zijn meerdere opleidingen mogelijk, maar let op dat dit minimaal een tweejarige opleiding is. De opleiding tot vaktherapeut is niet in een cursus van enkele bijeenkomsten te leren.
Aanvullend op de basis- en vervolgopleiding kan de EFT (Emotionally Focused Therapy) cursus gevolgd worden. Deze methodiek wordt momenteel gezien als één van de belangrijkste methodes voor de behandeling van partnerrelatieproblemen. Dit is deels terecht, want deze methodiek heeft zich zeker bewezen. Maar een waarschuwing is ook op zijn plaats, want niet bij alle relatieproblemen is EFT helpend. EFT leunt zwaar op de hechtingstheorie en niet alle relatieproblemen zijn terug te leiden tot hechtingsproblemen.
2. Ervaring
Naast opleiding is ervaring een belangrijke criteria waarop je kunt letten. Bij ervaring let je op twee zaken.
Ten eerste kijk je naar de leeftijd van de relatietherapeut. Relatietherapie is niet enkel iets wat je uit boeken kunt leren. Er is ook levenservaring nodig. Een jonge relatietherapeut weet om die reden gewoonweg minder dan een oudere relatietherapeut.
Ten tweede is het belangrijk dat de relatietherapeut voldoende “vlieguren” maakt. Een piloot is nog geen goede piloot omdat hij zijn brevet heeft. Om van een piloot een goede piloot te maken, zijn er vlieguren nodig. Dit geldt ook voor een relatietherapeut. Een goede relatietherapeut is intensief met relatiegesprekken bezig. Het is niet makkelijk aan te geven wat ‘intensief’ precies is, maar een relatietherapeut zou zeker vijf sessies per week moeten geven. Vraag dus bij de relatietherapeut na hoe vaak hij of zij dergelijke gesprekken voert.
3. beroepsvereniging
Een goede relatietherapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging, bijvoorbeeld NVPA, RBCZ, NIP of NVAGT. Om toegelaten te worden gelden voor aspirant-leden hoge eisen aan opleiding.
Om de kwaliteit van haar leden te waarborgen eist een beroepsvereniging van haar leden dat zij zich voortdurend bijscholen en intervisie volgen. Check daarom bij welke beroepsvereniging de relatietherapeut is aangesloten en kijk eens op de website van deze beroepsvereniging.
4. Klachtencommissie
Een goede relatietherapeut is lid van een onafhankelijke klachtencommissie. Dit schrijft de wet overigens ook voor. Soms biedt een beroepsvereniging een klachtencommissie aan, maar een relatietherapeut kan ook zich aansluiten bij een onafhankelijke klachtencommissie, bijvoorbeeld SCAG (Stichting Complementaire en Alternatieve Gezondheidszorg).
De informatie hoe je een klacht indient, is makkelijk op de website van de relatietherapeut makkelijk te vinden.
Een relatietherapeut die de toegang tot een onafhankelijke klachtencommissie laagdrempelig voor haar cliënten maakt, heeft vertrouwen dat hij of zij haar zaakjes goed op orde heeft. De opleidingen zijn op orde en de relatietherapeut weet waar hij of zij over praat. Dat iemand met vertrouwen naar zichzelf kijkt zegt ook in positieve zin iets over de kwaliteit van de relatietherpeut.
5. Website
Let ook eens op de website. Is deze verzorgd? Is hij modern (bijvoorbeeld geschikt voor smartphones)? Is deze actueel; wanneer is er voor het laatst iets op gepost? Allemaal vragen die iets zeggen over de therapeut. Een website is het eerste contact met de cliënt. Als de website met aandacht gemaakt en onderhouden is, geeft dit een indicatie hoe de therapeut met zijn cliënten bezig is.
6. Aantal sterren / reviews
In de zoekmachine van een browser staan bij bedrijven steeds vaker sterren vermeld. Deze sterren zijn gegeven door klanten van het bedrijf. Deze sterren zeggen ook echt iets over het bedrijf. Vroeger kon een bedrijf nog met deze beoordelingen sjoemelen, maar dat is tegenwoordig steeds moeilijker aan het worden.
Maar sterren alleen zegt niets. Lees ook wat mensen schrijven. Als iemand twee sterren geeft en schrijft dat de sessies prima waren, maar dat de administratieve afhandeling niet goed ging, is dat een hele andere boodschap dan dat iemand opschrijft dat de twee sterren gegeven worden, omdat de therapeut ongeïnteresseerd over kwam.
Ook het aantal reviews bij de sterren zijn belangrijk. Als een relatietherapeut 4 sterren krijgt van twee cliënten zegt dat heel wat minder dan dat deze 4 sterren krijgt van honderd cliënten.
7. Tarieven
Het laatste criterium heeft, anders dan de voorgaande criteria, niets met kwaliteit te maken.
Een goede relatietherapeut kost tussen de 95 en 150 euro. Er zijn echter relatietherapeuten die over de 200 euro voor een consult vragen. Er ligt echter geen enkele relatie tussen de hoogte van dergelijke tarieven en de kwaliteit van de relatietherapeut. Een dure relatietherapeut biedt geen betere relatietherapie; het zegt hooguit iets over het marktsegment waarin iemand wilt werken.
Met deze zeven criteria zou het moeten lukken om een goede relatietherapeut te zoeken. Een aantal criteria zijn niet genoemd, omdat zij geen invloed hebben op de kwaliteit van de relatietherapeut. Denk bijvoorbeeld of iemand een man of vrouw is. Dat wil echter niet zeggen dat hierin geen persoonlijke voorkeur speelt.
Lees ook: Kies je voor een vrouwelijke- of mannelijke therapeut