top of page
  • Foto van schrijverPeter Vergeer

Hoe oefen je een gesprek?



Zorg dat je in een rustige omgeving zit.

Een gesprek kan je niet voeren als je voortdurend afgeleid wordt. Zorg er daarom voor dat je niet gestoord kan worden door kinderen, mobiele telefoons of bijvoorbeeld de televisie.


De avonduren lijken vaak geschikt, maar hou er rekening mee dat een goed gesprek energie kost. Eerst een dag werken en dan 's avonds een gesprek voeren is niet makkelijk. Kijk daarom goed welk moment in de week voor jullie het best uitkomt.

1. Verdeel de rollen

Er zijn twee rollen: degene die actief luistert en degene die zijn/haar verhaal vertelt. Hoewel in theorie dit mogelijk is, is het niet makkelijk om deze rollen door elkaar te laten lopen. Verdeel daarom deze rollen: wie begint met luisteren en wie is aan het vertellen? Door de rollen te verdelen, is het duidelijk welke opdracht je in het gesprek hebt.


2. Start het gesprek.

Je start nu het gesprek. Hoe er rekening mee dat jullie aan het oefenen zijn en je kan dus geen fouten maken. Je bent goed aan het oefenen als je jezelf uitdaagt om uit je comfortzone te komen.


3. Als het gesprek niet naar wens gaat, stop je

De ervaring leert dat paren die net starten met experimenteren, na enkele minuten het gesprek al stoppen. Dat is niet erg en normaal in het proces.


Je gaat nadat jullie gestopt zijn, het volgende na:

* Wat ging er goed?

* Wat had je anders kunnen/willen doen?

* Wat had de ander anders kunnen/willen doen?

Het doel van reflecteren op je ervaring is dat je ideeën krijgt hoe je het gesprek beter kunt laten lopen. Zowel de partner die actief luistert als de partner die aan het vertellen was, kunnen over hun eigen aandeel nadenken. En help elkaar bij het verzamelen van deze ideeën. Het uiten van een idee voor de ander begint met de woorden: "Je zou kunnen proberen om... .”


4. Hervat het gesprek, maar nu met je beste idee

Als je verschillende ideeën hebt gekregen kies je je beste idee uit. Deze ga je uitproberen.


Als het gesprek opnieuw niet naar wens verloopt, stop je opnieuw. Dat is niet erg, want jullie zijn nog altijd aan het oefenen. Er komt geen derde ronde. Zou deze er wel komen, lopen jullie het risico dat het hele experiment leidt tot frustraties. Wil je meer oefenen ga dan later in de week een nieuwe oefensessie starten.


Nadat jullie voor de tweede keer gestopt zijn, gaan jullie nog wel reflecteren:

* Heb je het idee dat je na de eerste stop opdeed, kunnen toepassen?

* Ging het goed?

* Wat neem je je de volgende keer voor?


Indien je tijdens het oefenen problemen bent tegengekomen die je niet weet op te lossen, kan je dat tijdens de therapiesessies inbrengen.


Succes!


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

door Peter Vergeer Inleiding Als je problemen in je relatie ervaart en je komt er met je partner samen niet uit is het een goed idee om een relatietherapeut in te schakelen. Het is echter niet makkeli

bottom of page