top of page
  • Foto van schrijverPeter Vergeer

Kies voor relatietherapie in plaats van scheiden. En dit is waarom.

Als je relatie al langer niet goed is, komt de gedachte om te scheiden vanzelf. Of dit jouw probleem oplost, bespreek ik in een andere blog. Hier wil ik stilstaan bij de kosten ervan. Wat is nu uiteindelijk goedkoper?


Kosten scheiding

Volgens www.scheidingsinformatie.nl kost een scheiding gemiddeld 2000 tot 4000 euro . Het gaat hier om een gemiddelde scheiding. Complexere scheidingen kunnen duurder uitvallen. Een advocaat heeft dan meer uit te zoeken en dit uurloon doet de rekening snel stijgen.


Merk op dat de site aangeeft dat een scheiding vanaf 2000 euro is. Dit is een ondergrens. Hoe vaak gebeurt het dat je met kosten in de buurt van een ondergrens blijft? Hoewel veel mensen zich voornemen om de scheiding in goed overleg te doen, veelal vanwege het belang voor de kinderen, wordt dit nog een hele beproeving als de verdeling van geld op de agenda komt. Het aantal gesprekken met de mediator of de advocaat loopt dan al snel op.


Kosten relatietherapie

Wat kost nu relatietherapie? Het gaat hier om een gemiddeld traject. Ik ga uit van mijn eigen praktijk, welke in de markt scherp geprijsd is. Op dit moment vraag ik 105 euro per gesprek (per 1 januari volgt een inflatiecorrectie). Gemiddeld hebben mensen 8 tot 15 gesprekken nodig. Dit betekent dat een traject tussen de €840,00 en €1575,00 euro kost. In een aantal gevallen worden deze kosten goedkoper omdat een tegemoetkoming van de zorgverzekering verkregen wordt.


Relatietherapie is vele malen goedkoper dan scheiden.

Relatietherapie of scheiden?

Het is duidelijk dat relatietherapie significant goedkoper is dan scheiden!

Maar doe je er ook goed aan? Een opmerking die ik vaker gehoord heb is dat het nog maar de vraag is of relatietherapie lukt. Scheiden lukt altijd.


Een Canadees onderzoek bij EFT-trajecten blijkt dat 70% van de stellen zich geholpen voelen en hun relatie verbetert zien. Als ik naar mijn praktijk kijk kan ik geen percentage geven, maar herken ik dat verreweg de meeste stellen tevreden zijn met de uitkomst van de gesprekken. Ook als mensen besluiten om toch te scheiden, doen zij dit met meer overtuiging en in meer harmonie.

Of een scheiding altijd succesvol is, is nog maar de vraag. Zeker bij het verdelen van geld, zoals ik al eerder opmerkte, krijgen veel scheidingen kenmerken van een vechtscheiding. Er is dan alsnog extra begeleiding nodig om ex-partners on-speaking-terms te houden.


In andere opzicht is relatietherapie ook zinvoller. In een longitudinaal onderzoek wordt duidelijk dat mensen die langdurig een relatie hebben op alle fronten beter af zijn. Ze staan er economisch beter voor, zijn gemiddeld gezonder en ook gelukkiger. Er is dus alle reden om je in te spannen om je relatie te redden is.87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

door Peter Vergeer Inleiding Als je problemen in je relatie ervaart en je komt er met je partner samen niet uit is het een goed idee om een relatietherapeut in te schakelen. Het is echter niet makkeli

bottom of page