top of page
  • Foto van schrijverPeter Vergeer

Met deze twee tips overleef je relatie de vakantie

De vakantie gaat beginnen. Nog één week en dan heeft regio Midden Nederland vakantie. De twee andere regio's volgen daarna. Veel mensen kijken naar hun vakantie uit. Even een paar weken niets doen, lekker luieren aan het strand en heerlijk op een zuid Frans terrasje dineren. En ook weer tijd voor elkaar hebben na alle drukte op het werk.


Ondanks dit vooruitzicht komen veel gezinnen teleurgesteld van hun vakantie terug. In mijn praktijk ontmoet ik dan stellen die geenszins terugkijken op een leuke tijd. Er is veel ruzie geweest en beiden zijn verre van ontspannen van hun vakantie teruggekomen.Wees stress voor

In het verhaal van deze stellen hoor je direct waar het misgaat. Nog voordat zij weggaan is er al sprake van stress. "Hebben we nou alles bij ons"? "Waar heb je die zonnebrand gelaten"? "Jij zou toch checken of we een reisverzekering hebben"? "Schiet eens op anders komen we te laat op Schiphol!"Enz.


Als we stress hebben, reageren we korter af. We overzien het allemaal niet zo. Bij de start van onze vakantie - en het maakt niet uit of je met de auto of met het vliegtuig gaat - raken we onze vaste ritme kwijt. De structuur en routine is weg en we moeten improviseren. Dat we niet precies weten waar we aan toe zijn, geeft stress. En als we stress hebben, zijn we geneigd om dit op anderen af te reageren. Zo werkt ons brein nu eenmaal.


Wat kan je doen om de spanningen die deze stress tussen jou en je partner geeft, te voorkomen? Het belangrijkste is om je te realiseren dàt deze stress op de voorgrond komt. Ken jezelf en ken je partner. De ene is meer gevoelig voor stress dan de ander. Hoe zit dit bij jullie en wat is hierin je gebruikelijke reactie? Word je stil of ga je snauwen? Door kennis te hebben over hoe jij en je partner omgaan met stressvolle situaties is te voorkomen dat deze stress in de relatie terechtkomt. Neem bijvoorbeeld meer tijd om je koffers te pakken. Maak lijstjes die je kan afvinken zodat je niets vergeet. Of laat je partner even met rust als deze gestrest is. Er zijn veel meer 'oplossingen' te bedenken die het hanteren van stress vereenvoudigen. Wees creatief en kijk wat bij jou en jullie past. Het belangrijkste is dat je onthoud dat de meeste stress ontstaat door verkeerde verwachtingen. Je denkt dat een vakantie en de voorbereiding ervan alleen maar leuk is en dat is het niet. Stress is een belangrijk onderdeel van de vakantiepret.


Gun jezelf en je partner een joker

Het hele jaar ben je druk met je werk geweest. Als je thuis kwam, vroegen de kinderen aandacht of wilde je sporten. De relatie is vaak, zeker bij jonge gezinnen, het stiefkindje van je agenda. Op de vakantie heb je eindelijk weer tijd voor elkaar. Samen lekker lang uitslapen, een goed glas wijn op een terras drinken, of lange wandelingen maken. Je hebt drie weken de tijd dus er valt veel van elkaar te genieten.


En dan blijkt het samenzijn tegen te vallen. Ja, de eerste dagen waren leuk en natuurlijk heb je zin om tijd met elkaar door te brengen. Maar je hebt ook behoefte om een keer door te fietsen en niet het tempo van je partner aan te houden. Of je wilt lekker een middag lezen zonder een gesprek te hoeven beginnen. Kortom, je hebt even geen zin in je partner!


Als één van de partners aangeeft dat deze alleen een middag wilt doorbrengen, geeft dat vaak wrijving. De andere partner vraagt zich af of het niet meer leuk met hem of haar is en wordt onzeker. De verwachting was dat beiden samen een leuke tijd zouden hebben en nu ineens is deze gezamenlijkheid er niet meer. Dit geeft teleurstelling en onzekerheid. Deze teleurstelling zal met een verwijt afgereageerd worden en de andere partner zal zich niet begrepen voelen over zijn/haar behoefte om even alleen te willen zijn. Een fikse ruzie volgt.


Toch is de behoefte om even los te zijn van je partner een hele gewone, natuurlijke behoefte. Hier is niets geks aan. Dat dit toch tot een conflict leidt, heeft meer te maken met welke verwachtingen er vooraf zijn gemaakt. In het maken van vakantieplannen hebben stellen het vooral over wat zij samen gaan doen en wordt er geen rekening gehouden dat je ook even alleen zou willen zijn.

En ook als hier wel rekening mee wordt gehouden, komt tijdens de vakantie het moment niet uit. Je spreekt af om morgen te gaan wandelen, maar als het morgen wordt, blijk je ineens geen zin te hebben. Hoe ga je dit tegen je partner zeggen?


Veel stellen zullen geholpen zijn als zij vooraf uitspreken dat zij, naast de behoefte om tijd met elkaar door te brengen, ook behoefte hebben om iets voor zichzelf te gaan doen en dat dit niets met de ander te maken heeft. Wat hierin helpend is, is als jullie afspreken dat ieder een joker krijgt om in te zetten. Als je de joker trekt, geef je aan dat je een moment voor jezelf wilt. De andere partner accepteert dit zonder commentaar.


Als je met een joker gaat werken, maak duidelijke afspraken waarover de joker gaat. Hoeveel tijd heb je dan voor jezelf. Een hele dag of een middag? Ben je voor het diner weer samen of zie je elkaar pas daarna? En hoeveel jokers krijgt ieder. Door hierover zo concreet mogelijke afspraken te maken, voorkom je dat er misverstanden ontstaan.


Met deze twee tips - houd er rekening mee dat een vakantie stressvol is en handel ernaar en werk met jokers - wordt je vakantie zoals deze zou moeten zijn. Een leuke tijd om met elkaar door te brengen.


Ik wens jullie een hele goede, liefdevolle zomer toe.

172 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

door Peter Vergeer Inleiding Als je problemen in je relatie ervaart en je komt er met je partner samen niet uit is het een goed idee om een relatietherapeut in te schakelen. Het is echter niet makkeli

bottom of page