top of page

Relatiecoaching

Herken je dit? Je voelt je best gelukkig in je relatie en je ziet jezelf ook oud worden met je partner, maar toch knaagt er iets. Er mist iets. Je geeft je relatie een goed cijfer, maar een tien is het niet. 

Veel stellen geven aan dat hun relatie best goed is, maar als er langer bij stilgestaan wordt, zou het beter kunnen. Er is net  iets te vaak ruzie. De ruzies zijn net te hevig. Of er wordt net te weinig gevreeën of partners hebben niet dezelfde behoefte aan intimiteit. 

Een veel voorkomende reden is een verschil aan inzicht rond het opvoeden van kinderen. Van elkaar vinden partners dat er te streng gestraft wordt. Of juist te weinig. Of dat er te weinig verantwoordelijkheid genomen wordt voor de opvoedtaken, waardoor één van de ouders teveel belast wordt. 

Kortom, er zijn veel redenen waarom een relatie geen tien is. En hier komt relatiecoaching om de hoek kijken.

Relatiecoaching is een specialistische manier van coachen van twee partners bij hun relatie, waarbij de wens om de relatie verder te ontwikkelen centraal staat.

Verschil tussen relatietherapie en relatiecoaching

Wat is nu het verschil tussen relatietherapie en relatiecoaching? Dat is een goede vraag waar het antwoord niet makkelijk op te geven is. Vaak wordt het een semantische discussie en wordt het verschil niet echt duidelijk.

Zelf hanteer ik het volgende verschil. Om het verschil duidelijk te krijgen, kijk ik naar het vertrekpunt, de reden (en vaak directe aanleiding) dat partners bij mij komen. Is ​het vertrekpunt een wens om de relatie te ontwikkelen en voelt de relatie in de basis nog goed, gaat het om relatiecoaching. Ervaren partners problemen in de relatie en dient er iets opgelost te worden, spreek ik van relatietherapie. 

Mocht je je willen aanmelden, maar niet duidelijk hebben of het over relatiecoaching of relatietherapie gaat, kan je gewoon relatiecoaching aanklikken. Tijdens het eerste gesprek kunnen we hier meer zicht op krijgen.

5356223c433c799f8756c587b3f336fc.jpg

Wat gebeurt er na de aanmelding

Na de aanmelding ontvangen jullie een vragenlijst waarin je kan aangeven waaraan je wilt werken. De vragenlijst helpt om je gedachten alvast te ordenen. Tijdens het eerste gesprek kunnen we dan de doelen voor de sessies bespreken.

De vervolgsessies zijn een mix tussen enerzijds relevante theorie (passend bij jullie hulpvraag) en oefeningen. Het meest leer je door gewoon te doen. En als jullie bezig zijn met het oefenen help ik jullie als coach door het geven van aanwijzingen hoe je de oefening beter kan doen.

Uiteraard gaan jullie ook thuis aan de slag met wat je geleerd hebt. Het is echter niet zo dat ik "huiswerk" geef. Ik ga er vanuit dat cliënten zelf in staat zijn om buiten de praktijkkamer met het geleerde aan de slag te gaan. Maar wil je oefeningen meekrijgen dan kan dat wel. Ook hier staat maatwerk voorop. 

bottom of page