Relatietherapie

Relatietherapie in Utrecht

Peter Vergeer biedt als EFT-therapeut relatietherapie aan.

Vanaf 2011 bied ik relatietherapie aan. Dit doe ik vanuit De Minstroom. Mijn basisopleiding als systeemtherapeut en de opleidingen die ik daarna gevolgd heb, oa de opleiding tot EFT-therapeut, bieden een uitstekende basis om stellen te helpen.

Soms vragen stellen zich af of hun probleem niet te licht, of juist te zwaar is voor relatietherapie. Het antwoord is dat geen probleem te licht of te zwaar is. Als je denkt dat het nuttig is dat ik eens meekijk met jullie is dit voldoende voor een aanmelding.

Werkwijze

Geen relatie is hetzelfde en daarom kan ook de aanpak van de relatieproblemen niet hetzelfde zijn. Zoals ik ook al schreef op de homepage: ik lever maatwerk. Tijdens het eerste gesprek brengen we in kaart welk probleem jullie willen oplossen. Vervolgens schets ik het pad die bewandeld kan worden om bij het einddoel te komen.

In de aanpak vind ik het belangrijk dat jullie begrijpen welke processen er spelen waarom de problemen ontstaan. Ik geef daarom uitleg over welke processen zich in een conflict afspelen. Maar inzicht alleen leidt nog niet tot gedragsverandering. Daarom zullen jullie ook veel tijdens de sessies zelf in gesprek zijn. Geen rollenspel, maar een gesprek zoals je thuis ook op de bank zou voeren. En ik help om dit gesprek te doen slagen.

Peter Vergeer helpt bij relatieproblemen
In een relatie kan je je heel eenzaam voelen

Hoeveel sessies kent relatietherapie

Veel mensen willen weten hoeveel gesprekken er voor een traject nodig zijn. Vanuit de EFT komt een richtlijn van twaalf tot vijftien gesprekken. Persoonlijk vind ik het lastig om dit aan te geven. De één leert nu eenmaal sneller dan de ander. Bij de meeste stellen zie ik na acht gesprekken dat de relatie weer fijn voelt. Stellen stoppen dan meestal met de therapie. Begrijpelijk, maar een deel zie ik na een half jaar toch weer terug. Tussentijdse evaluatiemomenten tijdens de relatietherapie zorgen ervoor dat ik duidelijk kan zijn over hoeveel sessies ik denk dat er nog nodig zijn.