boek over supervisie

In Utrecht geef ik professionals in de zorg, welzijn en het onderwijs supervisie. Hieronder geef ik informatie die je kan helpen bij het kiezen van een goede supervisor.

Een goede professional leert voortdurend. Het volgen van supervisie is één van de betere hulpmiddelen hierbij. Binnen een veilige omgeving breng je je eigen materiaal in en reflecteer je hier vervolgens op. Als supervisor help ik je om dit op verschillende niveaus te doen. Dit levert nieuwe inzichten, handvatten en uiteindelijk professionele groei op.

Leren vergt inspanning. Welke dit is, lees je hieronder. Echter, leren mag ook leuk zijn. Als het leuk is, zorgt dit voor betere leerprestaties en dit geldt ook voor supervisie. Daarom wordt aan dit aspect veel aandacht besteed.

Werkwijze

Als je supervisie wilt volgen, vindt er eerst een kennismakingsgesprek plaats. Dit gesprek kijken we welke verwachtingen je over de supervisie hebt en of ik de juiste persoon ben om je in dit proces te begeleiden. Tijdens het kennismakingsgesprek bepalen we aan de hand van je wensen hoe het supervisietraject eruit gaat zien (aantal gesprekken, frequentie van gesprekken, kosten, enz). Na het kennismakingsgesprek neem je een besluit of je ook daadwerkelijk met de supervisie wilt starten. Hiervoor teken je een supervisiecontract, waarin de afspraken genoemd staan.

Tijdens het eerste gesprek van de supervisie staan jouw leerdoelen centraal. Wat wil je op het eind van het supervisietraject geleerd hebben?

In de bijeenkomsten na de eerste sessie werk je aan deze leerdoelen. Je doet ervaring op in de praktijk en deze ervaring breng je in tijdens de sessies. Vervolgens reflecteren we op deze ervaring.

Elke supervisiebijeenkomst kent een vaste structuur. Je inbreng die je wilt bespreken, breng je schriftelijk in. En na het supervisiegesprek schrijf je een reflectieverslag.

Tijdens het supervisietraject zijn er verschillende evaluatiemomenten. In de derde sessie vindt er een Klikmoment plaats. Heb je met de supervisor een goede werkrelatie opgebouwd en ben je tevreden met de wijze waarop je aan je leerdoelen werkt? Halverwege het supervisietraject vindt er een middenevaluatie plaats en het supervisietraject wordt afgerond met de eindevaluatie .

Praktische zaken

Een aantal zaken die je moet weten zijn hier onder elkaar gezet.

  • Supervisie vindt plaats in Utrecht of in Culemborg. De supervisant kiest zelf wat hem/haar het best uitkomt.
  • Er wordt een overeenkomst opgesteld waarin de afspraken (rechten en plichten) over het supervisietraject staan. Deze overeenkomst tekenen beide partijen (supervisant en supervisor).
  • De supervisie telt volledig mee voor bijvoorbeeld de SKJ-registratie.
  • De kosten bedragen 105,00 euro incl 21% BTW per sessie.
  • Het kennismakingsgesprek is vrijblijvend, mits er een supervisieovereenkomst getekend wordt.
  • De gedragscode van de LVSC is van toepassing.

Indien je je wilt aanmelden kan je een mail sturen naar: mail@petervergeer.nl of dit via de contactpagina doen.